a) “Tee oma Linux-livetikku. Kokeile sitä jossain muussa kuin koulun koneessa. Tämä kohta ei edellytä asentamista – jos kuitenkin asennat, ota ensin varmuuskopiot.”

 • Aloitin tehtävän lataamalla ensimmäistä kertaa xubuntu 16.04 version -ISO tiedoston. Poltin sen usb tikulle käyttäen rufus 2.16. Koko homma hoitui muutamassa minuutissa, eikä asennustakaan tarvittu ja tikku oli valmis käytettäväksi. Seuraavaksi buuttasin tikun kautta 16.04 version järjestelmään ja huomasin että käyttämäni kannettavan tietokoneeni (speksit b) kohdassa) UHD-näyttö aiheutti minulle “jälleen” hämmennystä näytön skaalautuvuuden kanssa. Hetken pyöriteltyäni mikroskooppisen pientä käyttöympäristöä, sain suurimman osan kuvakkeista jms, suurennettua manuaalisesti. Silti ihan kaikkea en saanut muutettua silmille optimaaliseksi ja siihen loppuikin mielenkiintoni tätä versiota kohtaan. Kirjauduin ulos ja poistin 16.04 järjestelmän tikulta ja latasin version 17.04 ja poltin sen samalla tavalla tikulle kuin aiemminkin. Nyt tiesin jo aikaisemman kokemukseni perusteella että homman pitäisi toimia tässä versiossa paremmin ja näytön skaalautuvuus sujuu ongelmitta, joten asensin ko version huoletta koneelleni pysyvästi käyttöön. Asensin järjestelmän eri (tyhjälle) levylle kuin missä windows ja muut tiedostot ovat, en siis ollut huolissani varmuuskopioinnista tässä vaiheessa. Valitsin asennuksen “oletus” vaihtoehdon, eli yhdessä “windows boot managerin” kanssa. Näytön skaalaus olikin kunnossa jo heti oletuksena niinkuin arvelinkin ja pääsin sitten viimein olennaisempien asioiden pariin. Päivitys -> $ sudo apt-get update. Perusohjelmat latasinkin jo “ruksi valinnalla” järjestelmän ohjatun asennuksen yhteydessä.

b) Listaa testaamasi koneen rauta (‘sudo lshw -short -sanitize’)

 • Screenshot from 2017-08-27 20-57-03

c) “Asenna kolme itsellesi uutta ohjelmaa. Kokeile kutakin ohjelmaa sen pääasiallisessa käyttötarkoituksessa.”

 • Xpad – muistiinpano ohjelma ns.”stickynotes” tyylinen. Yksinkertainen ja toimii niinkuin pitääkin. ($ sudo apt-get install xpad)
 • Gpaint – Samanlainen kuin paint windowsissa, mutta suppeampi. ($ sudo apt-get install gpaint)
 • Shutter – Screenshot & annotation tool. Toimii kuin snipping tool windowsissa, aina hyödyllinen. ($ sudo apt-get install shutter)

d) “Mitä lisenssiä kukin näistä ohjelmista käyttää? Selitä lyhyesti, mitä oikeuksia ja velvolisuuksia tuosta lisenssistä seuraa.”

 • Kaikki edellä mainitut ensimmäiset asentamani ohjelmat ovat vapaita ohjelmia lisenssiltään; GNU -general public license. Kyseinen lisenssi on vapaiden ohjelmistojen julkaisemiseen tarkoitettu ja antaa kenelle tahansa oikeuden käyttää, muuttaa, kopioida ja jakaa ohjelmistoa ja sen lähdekoodia. (https://en.wikipedia.org/wiki/GNU_General_Public_License)

e) “Listaa käyttämäsi ohjelmat (esim. MS Word), kunkin ohjelman käyttötarkoitus (esim. Tekstinkäsittely) ja vastaava vapaa Linux-ohjelma (esim. LibreOffice Writer). Jos johonkin tarkoitukseen ei löydy vapaata Linux-ohjelmaa, listaa sekin.”

 • Paint – leikkaa, liimaa ja askartele. Vastaavuus linuxissa on esim Gpaint.
 • Snipping tool – leikkaustyökalu. Vastaavuus linuxissa, Shutter.
 • Microsoft Word – Tekstinkäsittely. Vastaavuus linuxissa, LibreOffice Writer.
 • Microsoft Excel – taulukkolaskenta. Vastaavuus lilnuxissa, LibreOffice Calc.

f) “Vapaaehtoinen lisätehtävä: varmuuskopioi tiedostosi (voit käyttää esimerkiksi ulkoista USB-levyä)”

 • Varmuuskopioin tärkeät tiedostoni (lähinnä opiskelu kansioni) säännöllisesti onedrive pilvipalveluun.

PtrSc

 • Varmuuskopioin windows levykuvan toiselle kiintolevylle, kun juuri nyt ei ulkoista levyä ollut lähellä.

PtrSc1

Lähteet:

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s